Manşet

Yarı Türk yarı Yunan şehri: İskeçe

Yazar Unknown 31 Aralık 2015 Perşembe 0 yorum
Batı Trakya denince ilk akla gelen yerlerden biridir İskeçe. Ya da Yunanca ismi ile Xanthi.Şehri gezdiğinizde özellikle Türklerin yoğunlukla yaşadığı Ahiriyan Mahalle’sinde (Palia Ksanthi) Osmanlı mimarisi gözünüze çarpıyor. Burada evler ve dar sokaklar sizi Osmanlı‘dan kalma bir Anadolu köyündeymişsiniz hissine sokuyor. Zaten Ahiriyan Mahallesi‘nde neredeyse Yunan yok denecek kadar az. Şehirde Türkiye’nin bir de Müftülüğü bile bulunuyor.Türkiye'ye 130 km uzaklıkta. İskeçe ismi: “Eskice” sözcüğünden gelmektedir. Osmanlılar döneminde, burada iki tane yerleşim yeri varmış. Bunlar: Eskice ve Yenice olarak isimlendiriliyormuş.  Bir üniversite şehri olan İskeçe’de öğrencilerin zevkine uygun tasarlanmış bu güzel kafelerde soluklanablirsiniz. İskeçe Belediyesi: 1972 yılında, Şehir Meydanındaki bu saat kulesini: Türk-Osmanlı kültür mirası olması nedeniyle,  yıkmaya kalkmış, ancak halkın tepkileri sonucu, yıkılma engellenmiştir.
xanthi

iskeçe

İSKEÇE'DE YEMEK-İÇMEK NASIL?
   İskeçe de diğer Yunan şehirlerinde olduğu gibi deniz ürünleri konusunda oldukça iddialı bir şehir. Oğlak kavurmanın da tadına bakmanızı öneririm. Ancak porsiyonların oldukça büyük olduğunu hatırlatmakta fayda var.Yunan çikolatası Karyoka’nın tadına bakmadan İskeçe’den ayrılmak, İskeçe’ye haksızlık etmek demek olur.

karyoka


İSKEÇE'DE EĞLENCE HAYATI? 
   Şehirde, çok sayıda: restoran, taverna ve bar bulunuyor. Barlar sokağına gidebilirsiniz ve hatta meraklısı için, şehirde bir de  “Casino” var. Ama, tavernalarda genellikle garsonlar pek hareketli değildir.

İSKEÇE'DE GEZİLECEK YERLER


   Şehrin tam ortasında, geniş bir meydan var. Bu meydanda ise, güzel bir saat kulesi görülüyor. Meydanda, ayrıca çok sayıda kafeterya ve restoran bulunuyor. Pazar günleri dışında, bu meydan oldukça hareketli.Meydanın hemen kuzey tarafında, büyük bir kilise var.Çarşıdaki sokaklar dar. Bu dar sokaklarda, eski evlerin arasında gezinebilirsiniz. Bu eski evlerin hepsinin cumbalı balkonları var.
İskeçe meydanı

Saat kulesi

Hiç yorum yok: