Manşet

Bulgaristan-Razgrad

Yazar Unknown 14 Ocak 2016 Perşembe 0 yorum
 Razgrad Bulgaristan’ın kuzeyinde Tuna nehrine yakın sayılabilecek Şumen ve Rusçuk arasında kalan bir şehir. Türk nüfusun yoğun olarak yaşadığı bu bölgede insanlar şimdi şimdi 1989 göçünü yavaş yavaş atlatmaya başlamışlar. Su ve elektrik, sebze meyve inanılmaz pahalı ama internet ve et gibi bazı şeyler de şaşırtıcı ucuz. Biraz çelişkili hala deneme yanılmalar var galiba. Razgrad sessiz,sakin bir yer olduğu için hayat Türkiye’ye kıyasla oldukça yavaş akıyor. 
 razgrad


  Razgrad’ın en güzel yanı ise parkı. 90.000 nüfüslü bir şehir için yapılan park çok nizami bir yapı ile nerede hangi ağaçların yetiştirileceği yıllar yıllar öncesinden tasarlanmış.Esas beni şaşırtan parkın içinde yine sosyalist dönemde inşaa edilmiş olan yuvarlak kapalı bisiklet çalışma sahası oluyor. hani bunlar biraz eğimlidir ve hızlı giderler bisiklet sürücüleri.


  Güzel, huzurlu ve barış dolu bir mini kent Razgrad. Tek derdi tüm gençlerin Avrupa veya Türkiye gibi hayatın daha canlı aktığını düşündükleri yerlere göçmek ve buralarda yaşamak istemeleri.Kırcaali'den sonra en yüksek Türk nüfus oranına sahiptir. Tarihindeki güreşçiler sebebiyle, "Pehlivanlar Şehri" olarak bilinir.Şehrin en ünlü yapıları, 19. yüzyılda yapılan Varoşa mahallesi, etnografya müzesi, saat kulesi, Mucizeci Aziz Nikolas Kilisesi ve İbrahim Paşa Camii'dir.
 İBRAHİM PAŞA CAMİ
İbrahim Paşa Camii, Balkanlarda Osmanlılar'a ait ayakta kalmış en büyük sanat eseridir. Balkanlar'daki üçüncü en büyük camidir. Klasik Türk mimarisinin en güzel eserlerinden birisidir. Cami herşeyden önce dış görünüşüyle dikkati çeker. Şu anda ibadete kapalı olan caminin tamiri için 30 yılı aşkın zamandır bir adım atılmamıştır. Bulgar hükümeti camiyi ne yapıyor ne de yapılmasına izin veriyor. 


Hiç yorum yok: