Manşet

Arnavutluk-Tiran

Yazar Unknown 16 Ocak 2016 Cumartesi 0 yorum
Kelime anlamı: “mutlak güç” olan Tiran'ın Arnavutça adı Tirana,Tirane'dir. Arnavutluk'un en büyük şehri ve başkentidir. Şehir deniz kıyısında değildir. Ancak, ülkenin deniz kıyısındaki sahil kesimine ulaşmak için, buradan geçmek gerekiyor. Ülkenin tek havaalanı bu şehirdedir. Arnavutluk bizlere vize uygulamıyor. Osmanlı yönetiminde, Türklere yakınlık göstermişler ki, günümüzde bile, birçok cadde, sokak isimleri Türkçe olabiliyor. Şehir çoğunlukla dağlar ve tepelerle çevrilidir. Şehrin içinden: Lena nehri geçmektedir. Ülkede işsizlik oranı yüksek, bu yüzden çevre ülkelere çalışmaya gidiyorlar.Ülkede kullanılan para biriminin ismi: Lek. Bu ülkede kredi kartı kabul eden yer sayısı çok az, yanınızda nakit bulundurmanızda fayda var.
 İskender Heykeli

                        Tiran Meydanı


NE YENİR- NE İÇİLİR?
Yeme-içme açısından ucuz bir yerdir.Bu şehirde, zaten birçok yerde görebileceğiniz kafelerde ekspresso ve pizza deneyebilirsiniz. Siyah çay yok, genellikle yeşil çay tercih ediliyor.Bu arada Tirana isimli bir de biraları var. Ayrıca: bir de börekleri var. Yerel ismi; “byrek”. Üçgen şeklinde İçinde peynir var.
   İSKENDER BEY MEYDANI:
Meydanın bir yanı daha modern ve gelişen bir bölge görünümündedir. Diğer yanı ise, eski dönem yapılarının bulunduğu, bir kasaba görünümündedir.Meydanda en göze batan yapı: Opera binasıdır.
 İskender Meydanı
ETHEM BEY CAMİSİ:
Bu cami de, Osmanlı döneminden günümüze kalmış olmasına rağmen, komünist yönetim sırasında yıkılmamış olması nedeniyle, önem kazanıyor. Caminin hemen yanında: saat kulesi ve hükümet binaları bulunuyor. Ayrıca: ulusal müze, opera binası var.
 Ethem Bey Cami
SAAT KULESİ:
Saat kulesi: 1821 yılında, Hacı Ethem Bey tarafından yaptırılmıştır. Kuleye: 90 basamaklı merdivenlerle çıkılmaktadır. Yani, şehrin sembolü haline gelen bu yapı, ziyarete açıktır. (10 lek)
Yükseklik: 35 metredir. Yapıldığı dönemde, şehrin en yüksek yapısıdır.
 Saat Kulesi

Hiç yorum yok: