Manşet

GELİN KAYALARI(Kamenna svadba)

Yazar Unknown 25 Kasım 2015 Çarşamba 0 yorum
Gelin Kayaları, Bulgaristan'ın Kırcaali şehrine bağlı Zimzelen köyde.400 yıllık bir hikaye. Belkide bir rivayet! Küçükken bir kaç kez gittiğim gelin kayalarına bir kez daha gittim.

Köyden kayaların görünüşü

Gelin kayaları
  Rivayete göre iki ayrı köyde yaşayan genç aşıklar hayatlarını birleştirmek ister. Delikanlı kızı istetmek için babasına konuyu açar ve hazırlıklar başlar. Ancak hazırlıklar sürerken delikanlının babası gelinden hoşlanmaya başlar ve güzelliği karşısında hep iç geçirir.Sıra gelinin istenmesine ve alayla köyden alınmasına gelir. Gelin telli duvaklı süslenir ve atın üzerine bindirilerek köyden alayla beraber alınır. Gelinin kayınpederi yani damadın babası kızdan hoşlandığı için onunla damattan (oğlundan) önce beraber olmak ister ve bu köylüler arasında duyulur ve öğrenilir. Ancak köylü bu duruma sessiz kalır. Alay köyden çıktığı sırada damadın babası gelinin atını eliyle çekerken bu sırada inanılmaz bir olay gerçekleşir ve gelin atın üzerinde,arkada alayda bulunan elinde davulu,zurnası,çeyizi olan köylüler ,gelin,at ve damadın babası ile damat oldukları yerde bu günaha ortak oldukları ve işledikleri gerekçesi ile taş kesilir. Yüzyıllar sonra kireç kayalarının bu şekle benzediği açıkça görülmektedir. Atın üzerinde kırmızı duvaklı gelin,önde atı çeken ve geline göz koyan damadın babası,gelini bekleyen damat ve alaya katılan tüm köylüler adeta doğadan bir parça olmuşlardır.

Gelinin kayaya dönüşmesi

kamenna svadba

 Köyün tamamı neredeyse Türkçe bildiği için orada ki yaşlılarla oturup konuşabilirsiniz. Bana söylenen eskiden daha çok belirgin olan bu kayalar zamanla yağan yağmurlar, sert geçen kışlar, şiddetli rüzgarlar ve bir çok doğa olaylarıyla yapısı bozulmaya başlamış. Kırcaali'ye geldiyseniz burasını görmeden gitmeyin derim.
kamenna svadba

Hiç yorum yok: