Manşet

MAKEDONYA-TETOVA (KALKANDELEN)

Yazar Unknown 28 Kasım 2015 Cumartesi 0 yorum
Makedonya'danın yolları güzel olduğunu fırsat bilip Tetova nam-ı diğer Kalkandelen'e gittim. İstanbul'dan arabayla 8-9 saatte gidebilirsiniz. Uçakla gelmek isteyenler Üsküp'e gelip ordanda otobüsle Tetova'ya geçmeniz gerek. Üsküp Tetova arası 35-40 km.

Tetova caddeleri

TETOVA NASIL BİR YER?
Tetova Şar dağları eteklerinde ,Vardar ovası üzerinde kurulu bir şehir. Tetova,Makedonya'nın en büyük üçüncü şehridir.Şehirde yeşillik hakim. Makedonlar eskiden beri yeşilliğe çok önem verdiklerinden dolayı Tito döneminde bile keçiler ağaç yapraklarını yediği için keçi beslemek yasakmış.Günümüzde böyle bir şey yok tabi.Şehir Makedonya'da yer almasına rağmen arnavut nufüsünun fazla olduğu yerlerden biridir. Hatta Makedonya bayraklarından çok Arnavutluk bayrakları görürsünüz etrafta.Şehir kenarından birde Pena nehri geçmektedir.
Şar dağları

Kalkandelen

TETOVA'DA YEMEK-İÇMEK NASIL?
Tetova'da börek yemelisiniz. Meşhur arnavut böreğini burada da  bulabilirsiniz. Strumitsa adlı asitli meşhur armut suyunu da içmelisiniz. Tatlı yemek isteyenlerde  son zamalarda meşhur olan kökeni Arnavut tatlı olan Trileçeyi denemelisiniz. Alaca caminin karşısında bulunan restaurantın gidip köftesi fena değil ama servis çok yavaş.

TETOVA'DA ALIŞVERİŞ-HEDİYELİK EŞYA
Tetova'da merkezde bulunan ufak avm tarzı yerlerde birşeyler bulma şansınız var.Onun dışında Alaca camiye giderken cadde boyunca sağlı sollu bir çok alışveriş hanı ve mağazası bulabilirsiniz. Tetova meydanda ufak tefek hediyelik eşyalarda gözünüze çarpacaktır.
Tetova center

TETOVA'DA GEZİLECEK YELER

ALACA CAMİ:Tetova'da gezilecek yerler arasında ilk sıradaki yerlerden biridir. Abdurahim Paşa Cami olarakta bilinir. Abdurrahim Paşa evlenmemiş iki kızının çeyiz paralarıyla yaptırmıştır. Unesco tarafından koruma altına alınmıştır.
Alaca cami

HARABATİ BABA TEKKESİ: Zamanında Bektaşiler Balkanlara gelerek buraları müslümanlaştırmışlar.Tekke çok büyük bir arazi içine kurulmuştur. Tito zamanında eğlence ve kumar yeri olarak kullanıldığı söyleniyor.
Harabati Baba Tekkesi
TETOVA'DA GİTMENİZ GEREKEN YERLER
-Alaca Cami
-Harabati Baba Tekkesi
-Popova Šapka
-Pena nehri

Hiç yorum yok: