Manşet

BULGARİSTAN-PLOVDİV(FİLİBE)

Yazar Unknown 7 Kasım 2015 Cumartesi 0 yorum
Bulgaristan biri olarak blogumda ilk yazmam gereken ülke olmalıydı ama bugüne kısmetmiş.:) Hafta sonunuzu değerlendirebileceğiniz ülkemize de yakın Plovdiv'e götürücem sizi.

PLOVDİV NASIL BİR YER?
Plovdiv Türkçe adıyla Filibe, Bulgaristan'ın en büyük 2 şehridir.Dünyadaki 7 tepeli 4 şehirden bitanesidir. Filibe adını ünlü Makedon kralı Büyük İskender'in babası ikinci Filipten alır.4000 yıllık geçmişi olan şehirde Makedonya Krallığı, Trakya Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı Devleti hüküm sürmüştür. Plovdiv aynı zamanda 2019 kültür başkenti seçilmiştir. Eski Plovdiv ve yeni Plovdiv olmak üzere şehir ikiye ayrılmıştır. Gezilecek yerlerin çoğu eski Plovdiv bölgesindedir.Üniversite zamanında okumaya gelen bir çok Türkle karşılaşmak sizi şaşırtabilir.:)

Knyaz Alexander Caddesi
Plovdiv(Filibe)
 PLOVDİV'TE YEMEK-İÇMEK NASIL?
   Şehir merkezinde Türk işletmecilerin çalıştırdığı restaurantlar var. Bunlara örnek olarak Cuma caminin çevresindeki Sultan restaurant ve Paşa restaurant. Tatmanız gereken en önemli yemek Filibe köftesidir. Şehir merkezindeki Knyaz Alexander caddesinde yer alan Afreddo'da dondurma yemelisiniz şiddetle tavsiye ediyorum. Uzak doğu yemeklerinin ağırlıklı olduğu kaliteli ve değişik konseptiyle Happy-Grill restaurant alternatifleriniz arasında olmalı. Açlığınızı bastırmak için baniçka yemelisiniz.. Zagorka ve Şumensko en popüler Bulgar biralarıdır. Meşhur Şopska salatayı yemeden Plovdiv'ten dönmeyin :)
Şopska Salata
Afreddo dondurma 



PLOVDİV'TE NE YAPILMALIDIR?
Özellikle eski Plovdiv bölgesindeki yer alan  amfitiyatro yakınlarındaki Osmanlı evleri ve Etnografya müzesi oldukça ilgi çekicidir.  Dzhumaya(Cuma) cami ve yanındaki Roma döneminde Gladyatörlerin savaştığı stadyumdan kalan ufak bir kısım gezilmelidir
Osmanlı evleri
Amfitiyatro

Eski Filibe


PLOVDİV'TE GECE HAYATI-BAR-EĞLENCE
Plovdiv'te oldukça hareketli gece yaşantısı var. Şehirde Avrupa standartları eğlence sunan bir çok mekanlar bulabilirsiniz. Her gece farklı konsept ve ünlü Bulgar sanatçıların yer aldığı Galaxy club ve Planeta Payner club oldukça meşhurdur. Morado Bar ve W Garden'da  alternatifler arasında yer almalı.
Galaxy Club

W Garden


PLOVDİV'TE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER-ÖNEMLİ BİLGİLER
 Şehir genel manada güvenli bölgededir. Özellikle eski Plovdiv ve ana caddeler hareketli ve kalabalıktır. Maç günleri stadyum çevresinde bulunmamaya dikkat edin.Toplu taşıma araçları pek çok turistik noktaya gitmektedir. Ayrıca taksilerde çok ucuzdur.

PLOVDİV'TE GEZİLECEK YERLER
-Roma amfitiyatrosu
-Osmanlı evleri
-Eski Plovdiv'in tamamı
-Etnografya müzesi
-Roma stadyumu
-Dzhumaya(Cuma) cami
-Rahat tepe
-Nöbet tepe
-Saat tepe
-Sveti Bogoroditsa kilisesi
-Knyaz Alexander Caddesi


Hiç yorum yok: