Manşet

BALKANLARIN VİYANASI RUSÇUK

Yazar Unknown 20 Aralık 2015 Pazar 0 yorum
          Bende ki Bulgaristan sevdası ne azalır ne de biter diyerek bu seferde kuzey Bulgaristan'da bulunan Rusçuk Rusçuk şehrine gittim.Adeta bir parklar, müzeler ve heykeller kenti. Hemen her meydana Stefan Karaca, Baba Tonka gibi halk kahramanlarının, yazarların veya sanatçıların heykelleri dikilmiş. Onlarca büst ve heykelcikle donanmış her taraf. Ama bu kente çok büyük hizmeti dokunan Mithat Paşa'nın bir büstü bile yok.


       Geniş caddeleri, bulvarları ve tarihi yapıları ile insanı derinden etkiliyor. Tarih ve doğanın iç içe olduğu modern bir kent. Kaldırımlarda satıcı veya satılık eşya kesinlikle göremezsiniz. Alışveriş için bir dükkandan içeri girdiğinizde size kimse müdahalede bulunmaz. Malların etiketleri üzerindedir. Beğenirseniz alırsınız. Beğenmezseniz çıkar gidersiniz. Kimse sizi zorlamaz. Trafik de çok güzel işliyor. Yayalar için kırmızı ışık yanıyor olsa dahi yola adımınızı attığınız anda motorlu araçlar hemen duruyor. Bu da insana verilen önemi gösteriyor. Orta ve Batı Avrupa ülkelerindeki kurallar uygulanıyor. Bu konuda diğer Avrupa ülkelerine uyum sağlamayı başarmışlar.



     Şehrin meydanı Svobada yani Özgürlük meydanı.Meydan şehrin en kalabalık yeri.Meydanın bir köşesindeki süs havuzunun tam karşısında Rusçuk Adliye Sarayı var. Svoboda Meydanı'nın ortasında Özgürlük Anıtı bulunuyor.
        Türk Mahallesi'nin daha batısında eski Rusçuk kalesinin harap haldeki ana giriş kapısı bulunuyor. Bulgarlar '93 Harbi'nden (1877-1878) sonra kente giren Rus ordusunu burada karşılamışlar.
        Kentin güneyindeki tepe üzerinde, Balkanların en yüksek televizyon kulesinin yanında, Osmanlı zamanında askeri kışla ve cephanelik olarak kullanılan kesme taşlardan yapılma bir yapı var. Bulgarlar buraya 'Levend' diyorlar. Şimdi lokanta ve eğlence yeri olarak kullanıyorlar. İçinde bir çok oda var. Her odaya bir Avrupa ülkesinin adı verilmiş ve o ülkenin tarihi ile kültürel özelliklerine göre dizayn edilmiş. İsteyenler gruplar halinde burada yemek yiyebiliyorlar.


Hiç yorum yok: