Manşet

Bulgaristan-Şumen

Yazar Unknown 4 Şubat 2016 Perşembe 0 yorum
  Bulgaristan’ın kuzeydoğusunda, Deliorman bölgesinin sınırları içerisinde kalır. Bulgaristan en büyük onuncu şehridir. Bulgaristan’da doğu-batı ve kuzey-güney istikametinde ulaşım için bir merkez konumunda bulunmaktadır. Şumen,Bulgaristan’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı şehirler arasında sayılabilir. Şehirde bir de Şerif Halil Paşa Tombul Cami bulunmaktadır. Ünlü cihan pehlivanı Koca Yusuf'ta bu bölgedendir.
 Şumen

Osmanlı döneminde şehir vadiye taşınmıştır ve 500 yıl önemli kültürel, ticari ve ulaşım merkezi olmuştur.Yoğun göçlere rağmen Bulgaristan nüfusunun 10% oluşturan Türkler şehrin hayatında renk katmaya devam etmektedir.

TOMBUL CAMİ 
Bulgaristan'ın Şumen ilinde bulunan Şerif Halil Paşa Camii halk arasında Tombul Camii olarak bilinir. 1744 yılında Şerif Halil Paşa tarafından yaptırılmış yapı, 40 m yükseklikteki tek şerefeli minaresi, kubbesi ise 25 m yükseklikte olan caminin duvarları düz taştan kesilmiş, geometrik şekilde yontulmuş ve çeşitli bitki figürleriyle süslenmiş görünüme sahiptir, iç mekanlarda Lale devri etkisi diyebileceğimiz Türk Barok kalem işi bezeme görülmektedir Aynı zamanda Külliye olan Camii kompleksi içinde kütüphane ve mektebi de içeren bir medrese bulunur Camii Batı mimarisinin özelliklerini taşıyan bir Osmanlı yapısı özelliğini de taşır. Yapı Türkiye hariç Balkanların en büyük ikinci camisi olma özelliğini de taşır.Bulgaristan’da Osmanlı mimarisinin tamamıyla korunmuş tek eseridir Tombul Camii 2004 yılında restore edilerek tekrar ibadete açılmıştır.


Hiç yorum yok: