Manşet

MAKEDONYA-ÜSKÜP

Yazar Unknown 13 Ekim 2015 Salı 0 yorum
 Yine bir iş gezisi için yurt dışına çıkmam gerekiyordu ve rota bu sefer Makedonya'nın başkenti Üsküp. Balkanlarda gezilecek yerler listesinde en üstte olması gereken şehirler biridir.

ÜSKÜP NASIL BİR YER?
 Vodno dağının yeşilliğiyle, şehrin ortasından geçen Vardar nehriyle Makedonyanın bir numaralı şehridir Üsküp Tarihi taş köprü diğer adıyla Stonebridge köprüsü şehri ikiye ayırıyor.Köprünün bir tarafında müslümanların yoğun yaşadığı yerler var buraya eski türk çarşısı deniliyor. Diğer tarafta heykelleriyle mecbur Makedonların yoğunlukta yaşadığı yer. Makedonlar Üsküp'ün en tepesine şehrin her tarafından görülmesi için  Milenyum Haçı'nı dikmişler. Onun dışında şehir meydanında mimari yapılarıyla göze hoş gelen bir çok müze ve heykeller mevcut. içinde her yere yürüyerek Gün boyunca sokak sanatçılarını,gösteri yapanları.canlı müzik yapanları görebilirsiniz. Şehir merkezinde gerekli gereksiz bir çok heykeli göreceksiniz. Ben bu heykellere Makedonların kendilerine yalandan tarih yaratma çalışmaları diyorum. Yinede şehir merkezi göze hoş geliyor.
                makedonya meydanı üsküp büyük iskender                    makedonya heykeller

                 
                                     taşköprü stonebridge



ÜSKÜP'TE YEMEK-İÇMEK NASIL?
Türkiye ile Makedonya yemek kültürü arasında çok fark yok. Buraya geldiğinizde aç kalmazsınız :) Üsküp'e özgü bir şey yiyeceğim diyenler için Türk çarşısında mutlaka kuru fasulye üstü köft yanında  asistli armut suyundan yapılan strumkayı denemelisiniz. Yemek bizdeki gibi az değil bol geliyor ve oldukça ucuz. Kaşarlı köfteyide beğendiğimi söyleyebilirim. Cafelerde 1 kahve 60 dinar yani 1 euro.

                    kuru fasülye üstü köfte makedonya                       makedonya üsküp strumka

ÜSKÜP'TE GENEL FİYATLAR NASIL? (Hediyelik,Kıyafet,teknoloji,)

Yemek konusunda olduğu gibi burdada şanslısınız çünkü Üsküp'te tarihi Türk çarşısında eşe dosta alınabilecek birçok hediyelik eşya dükkanları var. 1 magnet 60 dinar. kıyafet konusundada Üsküp meydanındakı avmde çok uygun fiyatlara eşyalar alabilirsiniz. Ben avm ye girmişken Türkiyedeki telefon fiyatlarıyla karşılaştırma şansım olduk bu konuda da Makedonya ucuz. Telefon alacağım diyorsanız Makedonyadan alın derim.


      makrdonya takı      makedonya üsküp arkeoloji müzesi


                                    makedonya meydanı



ÜSKÜPTE GEZİLECEK YERLER
-Makedonya meydanı
- Taş köprü
-Büyük İskender Heykeli
-Üsküp kalesi
-Mustafa paşa camii
-Davut paşa hamamı
-Kapan Han
-Sulu Han
-Makeodonya Takı
-Saat kulesi
-Arkeoloji müzesi
-Milenyum Haçı


                      üsküp iskender heykeli                 üsküp heykeller

               üsküp akşamları

Hiç yorum yok: