Manşet

HIRVATİSTAN-ZAGREB

Yazar Unknown 13 Ekim 2015 Salı 0 yorum

                  Zagreb nasıl bir yer ?


Zagreb, Hırvatistan'ın başkenti olduğu için gözünde büyüyebilir ama hiçte büyütmeye gerek yok çünkü iyi bir plan yaparsanız çok rahat ve zaman kaybetmeden gezilecek bir şehir. İlk olarak 2012 yılının temmuz ayında iş gereği gittim. Ardında yine iş gereği 2013 ve 2015 yıllarında yolum buralara düştü. Bu arada gezi kültür programı  kameramanıyım. Hem iş hem de gezi oldu. Sunucu arkadaşım Elbiyle birlikte yaklaşık 2 saat süren uçak yolculuğu sonrası Zagreb'e ulaştık. Hırvatistanla Türkiye arasında 1 saatlik saat farkı var. Zagrebte holiday otelde kaldım. Şehir merkezine otobüsle 10 dakikalık mesafede olan bir oteldi.

ban jelacic square heykel zagreb meydanı
BAN JELACİC HEYKELİ
gronji grad zagreb
ZAGREB EYE




Otelin yanından ister otobüsle isterseniz de tramvayla şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Tramvay duraklarının yakınlarında bizdeki gazete büfesi tarzı yerler var. Hepsinde bilet var.8 kunaya biletinizi alabilirsiniz ya da tramvay içinde 10 kunaya satılıyor. Bileti aldıktan sonra  girişteki makinada damgalatmanız gerek yoksa görevli her hangi bir durakta biletinizi sorup damga olmadıgını görürse 200 kuna ceza ödemeniz gerekiyor. Çekimlermizi yapmak için şehir merkezine gittiğimizde Ban Jelacic heykeli bizi karşılıyor. Meydanı biraz baktığımda bana avrupa şehrinde oldğunu hissetiren bir yer burası. Binaların mimarisinden tutunda insanların davranışlarına kadar herşey çok değişik geldi. Meydanda hep bir yoğunluk hep bir kalabalık var.  Meydanın çevresinde bir çok cafeler ve alışveriş yapabileceğiniz yerler mevcut.
zagreb katedral hırvatistan croatian tatil gezi holiday
ZAGREB KATEDRALİ

zagreb grad gronji arma
YUKARI ŞEHİR(GRONJİ GRAD)

Zagrep, sadece 66 metre uzunluğuyla dünyanın en kısa teleferiğine sahip.  Teleferğie 4 kuna karşılıgında binebiliyorsunuz. Ne ara binip ne ara indiğinizi anlamıyorsunuz 30-40 sanıiyede sizi yukarıya çıkartıyor. Yukarıya cıktıgınızda  şehre kuş bakışı bakabiliyorsunuz. Bir çokta hediyelik eşya alma fırsatınız oluyor. Biraz ilerleyince müze ve çatıları değişik figürlere sahip binaları görebilirsiniz. En dikkat çekici şeylerden biri Ülkelerinin armasını çatılara  yapmışlar.

 Zagreb te alışveriş yapmanızı tavsiye etmem çünkü biraz pahalı bir şehir. yinede eliniz boş dönmemesi için ufak tefek hediyelik eşyalar alabilirisiniz. Ban Jelacic heykelinin biraz ilerisinde sağ tarafa dogru yürüdüğünüzde Zagreb katedralini göreceksiniz. Zagreb'in en büyük binalarından olan bu katedralin çevresinde altından yapılmış Meryem Ana heykeli dikkatinizi çekicektir. Ban Jelacic heykelinin sol tarafındaki ara yoldan devam ederseniz. İstanbulda ki İstiklal caddesine benzer cafelerin olduğu insanların akşamları buralarda eğlendiği alkol alınabilecek cafe ve pub tarzı yerleri görüceksiniz. Tkalciceva ulica zagreb diye geçer.



tkalciceva ulica zagreb cafe pub
tkalciceva ulica zagreb


Zagrebte yapılması gerekenler 

- Ban Jelacic meydanı gezin
- Zagreb Katedralini ziyaret edin
- Zagreb eye gidip şehre kuş bakışı bakın

- Teleferikle yukarı şehre çıkın

- T
kalciceva ulica zagreb'te oturun bişeyler için.






  



Hiç yorum yok: